6 veelgemaakte fouten tijdens het PMO sollicitatiegesprek
Als PMO professional ga je regelmatig op gesprek bij potentiële opdrachtgevers. Bij Essentium zien wij deze professionals tijdens zo’n gesprek vaak in dezelfde valkuilen lopen. Om dit in de toekomst te voorkomen hebben we de zes meest gemaakte fouten in PMO-interviews op een rijtje gezet.
1. Geen kennis van de organisatie
Verdiep je goed in het bedrijf waar je op gesprek gaat. Je achtergrondkennis van het bedrijf zal namelijk zeker terug te horen zijn in je antwoorden.
Wees creatief in je voorbereiding. Houd het niet alleen bij de corporate website, maar bekijk ook de social media van het bedrijf. Kijk op LinkedIn of je mensen in jouw netwerk hebt die ervaring hebben met de organisatie. Ontdek wat de huidige trends en uitdagingen voor het bedrijf en in de desbetreffende industrie zijn. Ondergaat de organisatie een transformatie? Zijn ze bezig met een grote internationale acquisitie? Is het leiderschapsteam onlangs veranderd? Deze relevante informatie kan je allemaal vinden in whitepapers, krantenartikelen of blogs.
TIP: Bekijk de LinkedIn pagina van de CEO van het bedrijf voor actuele onderwerpen binnen de organisatie
2. Geen motivatie voor de specifieke rol
Zorg ervoor dat je een duidelijke motivatie hebt voor de specifieke positie waarvoor je op gesprek gaat. Benadruk in het gesprek niet alleen dat je graag voor deze organisatie wil werken, maar ook waarom deze rol jou zo aanspreekt.
Als je solliciteert voor een PMO-positie, dan is het belangrijk om duidelijk te maken dat je echt passie hebt voor het PMO vak. Ga daarom het gesprek eveneens inhoudelijk aan, zodat je dit kan laten zien. Heb jij ervaring in specifieke PMO-domeinen zoals risk & issue management of financial management? Breng dit dan zeker ter sprake. Stel ook vragen over de rol. Laat zien dat je hebt nagedacht over jouw toekomst en ambities.
TIP: Ambitie is goed. Zorg er in een gesprek wel voor dat jouw uitgesproken ambitie past bij de mogelijkheden van jouw nieuwe positie en de organisatie. Is het jouw droom om ooit een B&B in Spanje te beginnen? Dit is niet zo relevant voor je nieuwe PMO-rol.
Lees meer: Als PMO'er op LinkedIn
3. Jezelf niet kunnen verkopen
In een goed sollicitatiegesprek wordt er van beide kanten bekeken of er een match is. Daarom is het van belang jezelf op een eerlijke manier te presenteren. Maar dit betekent absoluut niet dat je jezelf moet “undersellen”.
Helaas hebben vele goede en ervaren projectbeheersing professionals hier moeite mee. Ze slagen er vaak niet in om hun kennis, ervaring en skills goed over te brengen. Dit is regelmatig te wijten aan een matige voorbereiding.
Begin daarom met het maken van een skills inventaris. Bedenk bij elke vaardigheid hoe je ervoor staat. Je sterke punten hoeven niet alleen dingen te zijn waarin jij goed bent. Benoem ook waar je energie van krijgt! Denk daarnaast na over jouw ontwikkelingspunten. Het is niet erg als je ergens weinig ervaring mee hebt. Focus in het gesprek op jouw leergierigheid.
TIP: Zorg ervoor dat je een “elevator pitch” voorbereid hebt zodat je jezelf in minder dan een minuut goed voor kunt stellen.
Bereid je goed voor op je PMO sollicitatiegesprek. Op deze manier ben je veel meer op je gemak!
4. Niet goed luisteren / Het probleem niet begrijpen
Veel mensen luisteren in een sollicitatiegesprek niet goed naar de hiring manager. Probeer uit te vinden wat het huidige probleem in de organisatie is. Waarom zoekt de organisatie een nieuwe PMO?
- Er is een hoog verloop binnen de PMO-afdeling > Overtuig de manager dan dat jij op zoek bent naar een job voor de lange termijn.
- Er is te weinig PMO-ervaring in de organisatie > Benadruk jouw relevante ervaringen, sterke kanten en coaching skills.
Als je goede vragen stelt en de situatie beter begrijpt, zul je sterkere en concretere voorbeelden kunnen geven van jouw ervaringen.
TIP: Wees niet bang om korte antwoorden te geven. Wees to the point. Als jouw gesprekspartner meer wil weten na jouw antwoord, zullen ze zeker doorvragen. En dan weet jij dat je op de goede weg zit.
5. Niet concreet zijn / Geen antwoord geven op de vraag
Een veelgemaakte fout in PMO-interviews is dat professionals te veel en te breed uitweiden over hun ervaringen. Ze vergeten concreet te zijn en geven lange antwoorden.
Dit komt vaak omdat de vraag niet begrepen wordt. Als je de vraag van de hiring manager niet begrijpt, geef dit dan aan. Er is niets vervelender voor degene die het sollicitatiegesprek leidt, dan te luisteren naar een verhaal waar niet om gevraagd is.
Ook hebben veel professionals moeite om concreet te zijn. Wat is jouw rol precies geweest binnen een project? Wat heb jij in het project bereikt en wat heb je geleerd? Wees duidelijk!
TIP: Verdiep je in de STAR methode. Ga langs elk punt in je CV en oefen je antwoorden door middel van deze aanpak. Je leert hierdoor concreet te zijn, zonder iets te vergeten.
6. Je vergeet notities te maken
Tijdens een sollicitatiegesprek wordt er veel besproken. Je kunt niet alles onthouden wat er in het gesprek gezegd wordt. Zorg ervoor dat je altijd in de mogelijkheid bent om belangrijke aantekeningen te maken. Gebruik hiervoor een Ipad, telefoon of ‘ouderwets’ pen en papier.
Het opschrijven van belangrijke notities komt niet alleen professioneel over, het laat ook zien dat je het gesprek serieus neemt. Je aantekeningen kun je later gebruiken als je aan de slag gaat, of je kunt ze gebruiken ter voorbereiding bij een volgend gesprek.
TIP: Als je gebruik maakt van je telefoon als als ‘notitieblok’, geef dit dan even tijdens het gesprek aan. Niets komt ongeïnteresseerder over als een gesprekspartner die met zijn neus in zijn telefoon zit.
Als PMO’er aan de slag bij Essentium
Bij Essentium bereiden we onze professionals zo goed mogelijk voor op hun gesprek bij een potentiële opdrachtgever. Zie jij een mooie PMO-vacature of ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Neem dan contact op met onze consultants!